utevistelse

Lekar, sånger och ramsor

Thumbnail image for Thumbnail image for Skärmavbild 2018-10-21 kl. 19.20.35.png
Då är jag äntligen klar med en samling av Lekar, sånger och ramsor. Tanken har funnits länge att skapa en pdf-bok som du alltid kan ha till hands när du är ute med barnen. I din mobil, padda och hemma på datorn kan du ha den för planering eller direkt vägledning och inspiration.

Det är 50 lekar, 20 sånger och 30 ramsor som tillsammans gör utevistelsen riktigt kul. Lekarna passar för alla och sångerna samt ramsorna kanske något mer till de mindre men många fungerar även för de äldre. Ålder 1-12 år.Nu är vi igång! - Är ni med?

Thumbnail image for IMG_1636.JPG
Då har det mesta av sommaren gått och hösten närmar sig med stormsteg. Utikuligt har haft sina första Temadagar och ni har börjat förse er med de produkter som jag har. KUL!

Att få komma ut och träffa er som jobbar med det viktigaste vi har är det som ger mig väldigt mycket.Därför är det min ambition att hinna med att vara ute hos er så mycket jag kan och hinner. 

Att med hjälp av sina sinnen få lära och utvecklas är något som jag lägger stor tyngdpunkt på när jag har mina temadagar. En annan viktig del är att få upp ögonen för vad vi egentligen gör och uppnår när vi är ute med barnen. Ta er tid att analysera vilka "skolämnen" ni haft efter er utevistelse och vilka läroplansmål ni nått upp till. Ofta efter vår utevistelse så har man nått upp till mycket mer än man tror. Utevistelsen är inlärning och utveckling och inte "bara varit ute" som det sägs ibland!

Jag vill ge er min hjälp genom material utbildning och genom att alltid finnas i er smartphone eller ipad via Utikuligt365.

HELA KROPPEN BEHÖVS

Ögon kan se och öron kan höra.
Men händer vet bäst hur det känns att röra. Huden vet bäst när någon är nära. Hela kroppen behövs för att lära.

Hjärnan kan tänka och kanske förstå. Men benen vet bäst hur det är att gå. Ryggen vet bäst hur det känns att bära. Hela kroppen behövs för att lära.

Om vi ska lära oss nåt om vår jord. Så räcker det inte med bara ord. Vi måste komma den nära. Hela kroppen behövs för att lära.

(författare okänd)


Träffas vi efter semestern?

Jag hoppas alla riktigt njuter av sommaren och ser till att ladda batterierna. När semestern är slut sätter er verksamhet igång igen och då är frågan: Vad ska ni göra för att få en bättre och mer innehållsrik utevistelse?

Utikuligt vill inspirera genom en Temadag på den plats där ni är med barnen för hela ert arbetslag. Det innebär att ni direkt kan se vilka möjligheter ni har och vad ni kan utveckla. Alla i arbetslaget får samma upplevelse vilket innebär att ni dagen efter bara kan utveckla vidare det ni vill!
Hör av er eller gå in på tjänster och läs mer.
IMG_1835.JPG

Svamppromenad

Thumbnail image for IMG_0008.JPG

Nu är hösten verkligen här och skogen lyser med sina härliga färger. Ta vara på allt som naturen har att erbjuda - färg, form, artrikedom, kretslopp och svamp etc.
Att få gå i skogen och plocka svamp är för mig en lisa för själen. Att få dela den upplevelsen med barn som kanske aldrig har varit i skogen förut är verkligen en upplevelse.
Det mystiska som finns där mellan träden kan stimulera till mer än att vilja äta svamp när man kommer hem. Att ge en sådan här upplevelse kan verkligen stimulera barnen till att vilja gå ut i skogen igen.

Det viktiga för att inspirera till mer utevistelse är att ge positiva upplevelser och stunder att minnas. När vi väl har gett barnen positiva upplevelser så är de "smittade" för livet.

När hösten nu erbjuder färg och form så är det väl verkligen läge att använda naturen till den inlärningsstudio den är. Missa inte det hösten/naturen erbjuder utan passa på att måla, jämföra, konstruera och räkna. VARFÖR ÄNDRAR LÖVEN FÄRG?

Thumbnail image for DSC03382.JPG
Det pratas ofta om individualisering men frågan är hur mycket vi egentligen kan göra det.
För att över huvud taget kunna individualisera måste vi först och främst vara tillsammans med barnen. Om man vistas med barnen så kan vi utifrån det försöka att ge var och en det den behöver. 

Min erfarenhet är att när man är utomhus så är det betydligt lättare att ha ett grepp över alla barnen. Det kan tyckas konstigt eftersom de är mer utspridda men det är just det. När de är mer utspridda utkristalliseras de som individer med de behov de har. Om jag sedan är delaktig i leken och är med när de vill kan jag utifrån det se hur jag ska individualisera.

Naturen är olika och tack vare det så överlever den. Om det bara fanns en art skulle allt dö, alla olikheter behövs. Tycker vi det om barnen också? Jag hoppas verkligen det. Det är viktigt att vi tar hand om olikheterna och inser att alla har ett värde och en betydelse för gruppen, samhället och för världen. 

Använd naturen som karta och visa för barnen vikten av att våga vara annorlunda. 

VAD VORE VI UTAN DIG!!!?

/AndersEmpati med barn

 

DSC00099.JPG

Är just nu i Idre och åker skidor, idag har jag åkt 12 km i spåren med en underbar sol i ansiktet. Tänk vad mycket solen betyder för oss. allt blir mycket lättare och känns mycket skönare. I solljus blir ett snöigt landskap helt otroligt vackert och man kan inte se nog av allt som exponeras av solen. När man är ute så här så hör och ser man många föräldrar som tillsammans med sina barn njuter av vinteraktiviteter och varandra. Tyvärr så hör man också sånt som man inte vill höra; En mamma och pappa som efter en dag i backen med sina två stycken tre-fyraåringar ska ta sig hem och allt blir fel. Barnen, och föräldrarna, är trötta och de vuxna vill bara hem till stugan. Ett av barnen orkar inte ta sig fram för egen maskin och signalerar detta genom att gråta och skrika " jag kan inte"! Föräldrarnas svar blir, skynda dig nu och larva dig inte. Barnet ramlar ihop i en hög medan föräldrarna vägrar att ta två steg för att hjälpa sitt barn. En konflikt med egentligen bara en lösning, den vuxne bör ta sitt ansvar och hjälpa barnet. Varför? båda är trötta men bara en vuxen nog att hantera sin trötthet. Barnet kan faktiskt inte klara av att ta sig längre utan hjälp. Empati är viktigt för att kunna hjälpa barnen att växa och för att göra livet lite enklare för barnen, men också för föräldrarna. Man bör försöka att undvika konflikter, ta de viktiga och var smidig i de mindre viktiga, var vuxen. Det gäller att fylla sina batterier så man orkar med att välja sina konflikter och göra dom positiva. En solig dag ute är en perfekt generator att fylla på sina krafter med, FRISK LUFT OCH SOL!  

Hur gör man?

Låt barnen få berätta om sina upplevelser och
vad de hittat när ni är ute.
Ge möjligheter till samarbetsövningar och mycket fri lek. Använd er av allemansrätten för att stimulera barnens ansvar och solidaritet med naturen. Lär om naturen genom att låta barnen ställa sina egna frågor med stöd av er.


  • Vad?
  • Var?
  • När?
  • Hur?
  • Varför?
  • Vem?