Mat

Renskavspanna

IMG_0088.JPG
Renskav är en gammal klassisk norrländsk rätt som oftast är väldigt omtyckt av barn och vuxna. Gör den på en Muurika och få en härlig måltid på ett enkelt sätt.

Klipp baconskivorna i bitar. Skala och hacka löken. Stek baconbitarna med den hackade löken. Blandea i renskaven och stek tills köttet fått färg. Krydda. Strö över Persilja.
Servera med mos eller ris.

Recept till 4 portioner:
  • 1 paket bacon
  • 2 gula lökar
  • 1 paket djupfryst renskav
  • Salt, svartpeppar
  • Persilja
Tillbehör:
  • Potatismos eller ris och gärna lingonsylt.

Mat ute

DSC01831.JPG

Nu är grillsäsongen här och det är otroligt gott och mysigt att samlas runt grillen. Varför smakar mat alltid godare ute? Jag vet inte men kan tänka mig att det har något med vårt ursprungliga beroende av elden. Man kan göra mycket på grillen men det finns även andra sätt att laga mat på ute. Trangiakök, över eld eller varför inte i kokgrop. 

Från och med den här veckan kommer man att kunna samla god recept på Utikuligt365 och även få reda på hur man gör sin egen kokgrop. För att fresta er lite får ni även här ett gott recept som ni kan göra ute:

Ris med torkad frukt och mango chutney
2 portioner

Ris för två personer
En näve torkad frukt (äpple, aprikoser m.m.)
Några skedar Mango chutney
Curry
Paprikapulver
Torkad lök
Salt
Mandlar eller jordnötter

Koka riset tillsammans med paprika pulver, curry, lök och hackad frukt. Smaka av med några skedar mango chutney och rör ner nötterna.


Äntligen kan jag erbjuda en ny bok men den här gången är det med hjälp av Gothia Fortbildning.

Boken är en fortsättning på mina förra böcker och på det jag gör på mina fortbildningar.
Hela tiden kommer nya idéer med hjälp av er som jag träffar på föreläsningar och Temadagar.

Utomhuspedagogik - Utveckling och lärande i naturen hade som arbetsnamn "Ute hela året" Upplägget i boken är först en teoridel sedan praktiskt med ingång via  årstiderna och sinnena. Härtill finns mängder av handfasta tips och upplägg på vad man kan göra året om. som avslutning finns ett kapitel med dokumentation och hur vi kan göra det på ett bra sätt utomhus. Givetvis grundar sig boken i förskolans läroplan.

Ni beställer boken här



Lekar, sånger och ramsor

Thumbnail image for Thumbnail image for Skärmavbild 2018-10-21 kl. 19.20.35.png
Då är jag äntligen klar med en samling av Lekar, sånger och ramsor. Tanken har funnits länge att skapa en pdf-bok som du alltid kan ha till hands när du är ute med barnen. I din mobil, padda och hemma på datorn kan du ha den för planering eller direkt vägledning och inspiration.

Det är 50 lekar, 20 sånger och 30 ramsor som tillsammans gör utevistelsen riktigt kul. Lekarna passar för alla och sångerna samt ramsorna kanske något mer till de mindre men många fungerar även för de äldre. Ålder 1-12 år.



Konsultvecka - analys och verktyg i vardagen

Thumbnail image for DSCF0042.JPG

Få hjälp att utveckla er förskola 

  • Är ni en förskola som vill lite mer?
  • Känner ni att ni har potentialen men inte riktigt når ända fram dit ni vill?
  • Ni vill mer med er utemiljö, men vad?
  • Vill ni satsa på er utevistelse som en viktig del i att nå era mål?

 

Utikuligt vill hjälpa er.

Utikuligt vill belysa vikten av utevistelsen och att man på ett optimalt sätt använder sig av gruppens förutsättningar och utemiljön för att nå upp till läroplanens mål.

Genom att analysera ert arbetslag ger Utikuligt er förutsättningar att utveckla hela er förskoleverksamhet. Vi tittar givetvis på er utemiljö, hur den ser ut och hur ni använder den. Ni kommer med era tankar och jag med mina för att vi ska nå dit ni vill med den.

Genom observationer, analys, föreläsning och praktisk temakväll/dag tas en plan fram på hur ni kan utveckla både ert arbetssätt och utemiljön.

Jag kommer till er under 5 dagar då jag observerar, analyserar, intervjuar, föreläser och ger praktiska tips om vad ni kan göra och utveckla. Vill ni så sprider vi ut veckan under en längre period.

 

Vi tittar på:

  • Förhållningssätt
  • Gruppdynamik
  • Innehåll
  • Utemiljö

 

Förhållningssätt

  • Hur är pedagogerna i sitt möte med barnen?
  • Hur är pedagogerna i sitt möte med varandra?
  • Hur är pedagogerna i sitt möte med föräldrarna?

 

Innehåll

  • Hur planeras verksamheten?
  • Hur relaterar man till läroplanen?
  • Vad gör man ute/inne?

 

Utemiljö

  • Genomlysning av utemiljön och hur den används idag och förslag på förbättringar.

 

Syfte:      

  • Ge en helhetsbild av nuläget.      
  • Utveckla utevistelsen betydelse i måluppfyllelsen 
  •  Utveckla gårdens potential.

 

Mål:      

  • All personal ska se möjligheterna med utevistelsen.      
  • Att utevistelsen ska få betydelse för att nå upp till läroplanen.      
  • Att ge verksamheten ett lyft.

 

Metod:      

  • Frågeformulär      
  • Observationer      
  • Samtal/intervjuer      
  • Föreläsning      
  • Praktisk temakväll/dag

  

Förberedelse      

  • All personal får ett frågeformulär om nuläget i barngruppen och i arbetslaget. Svaren ska skickas in 7 dagar innan konsultveckan.      
  • Verksamhetsplan ska skickas in senast 14 dagar innan konsultveckan.      

  

Återrapportering.   

  •       Senast 14 dagar efter konsultveckan återrapporteras resultat av analysen.      
  •        Skriftlig rapport plus muntlig genomgång om så önskas.
  •        Ev. ytterligare stöttning.     
Möjligt för förskolor med 1 - 4 avdelningar, 
större enheter tas för längre tid.

För pris och ytterligare information så ring 070-454 08 82 eller maila: anders.ohlsson@utikuligt.se

Fläderblomssaft

DSC03429.JPG

Att använda sig av naturens skafferi är något vi gör alldeles för lite vilket jag tycker är synd.
Ur ett utomhuspedagogiskt perspektiv är det en helt fenomenal inlärningssituation för barnen att vara med och göra till exempel flädersaft.

Nu har flädern börjat blommat hos mig och då är jag där som en hök och tar den direkt. Blommorna ska tas direkt när de slagit ut för annars blir det lätt en hel del svarta småkryp som följer med ner i saften. Jag brukar använda mig av olika recept, förra året blev det med inslag av kanel! I år blir det ett mer traditionellt recept med mycket blommor. När man fått ner allt i kastrullen och tittar ner så kan man tro att det är en gulddryck men, det är det!

Fläderblomssaft:
80 klasar nyss utslagna fläderblommsklasar
3 liter kokande vatten
3,5 kg strösocker
4 citroner
2 påsar (60 g) citronsyra

Skölj blomklasarna och lägg dem i en stor kastrull eller hink.

Häll kokande vatten över. Häll socker och rör om så att det smälter.

Skölj citroner, skär dem i skivor och lägg dom i kastrullen.

Lös upp citronsyran i lite hett vatten och blanda ner.

Låt saften stå på en kall plats i 4-5 dygn. Rör om ett par gånger varje dag.

Sila saften och fyll på flaskor. Sätt på korkar och förvara kallt. Något som jag provat är att hälla upp saften i plastburkar och frysa in dom. Då håller de längre och ev. kan man minska lite på sockret då.

LYCKA TILL!

Maskrossaft

maskros1.JPG
Då var det dags för årets första saft - Maskrossaft!
På något sätt är det nu sommaren börjar fast det fortfarande är vår. För mig så är maskrossaften ett första tecken på att sommaren är på gång och det är ju så enkelt att få igång den (att göra maskrossaften)

Recept:
8 dl.vatten
4,5 dl. socker
1/2 liter maskrosblommor (inga skaft)
1 msk. citronsyra

Vatten och socker kokas i 15 minuter, skölj blommorna under tiden.
Tillsätt därefter blommorna och låt koka lugnt i 1 timma. 
Citronsyran rörs ned.
Sila ifrån blommorna och häll på flaskor.

SMAKLIG MÅLTID!

Risotto Milanese

IMG_0571.JPG

Risotto är inte alltid så lätt att få till men här är ett recept som man kan lyckas med. Receptet kommer från "Kokbok för friluftskockar" som är en bok full av recept att tillsammans njuta av när man är ute. Recepten i boken är för 2 personer men lägg gärna till en halva, man blir hungrig ute.

Ingredienser för 2 portioner:
1,5 dl avorioris
En knivsudd sagffran
1 scharlottenlök
Olivolja
Vitlök
Parmesan
2,5 dl höns - eller grönsaksbuljong
En skvätt torrt vitt vin

Stek försiktigt den hackade löken med lite olja i botten av en kastrull, häll i riset och fräs långsamt under omrörning tillsammans med det vita vinet. Pytsa i  buljongen lite i taget och rör om då och då. Efter cirka 15 minuter bör det vara lagom grötigt och klibbigt. Runda av med saffran, rikligt med parmesan och eventuellt lite olivolja.

Solskenssallad från Kalahari

bestickDet här är en delikat rätt som passar att göra både på vintern och på sommaren. Det är en varm sallad där du själv väljer vad du vill ha varmt och kallt. Du kan göra den både över eld eller på ett trangiakök. Att tillsammans laga mat ute är en väldigt social och trevlig upplevelse och alla kan vara med. smaklig måltid!

Det här behöver du till 4 portioner

dressing:

1,5 msk vinäger

2 tsk dijonsenap

3 hackade vitlökskrlyftor

1,5 tsk italiensk salladskrydda

1 tsk dragon

4 msk olja

sallad:

1 pkt bacon

1 pkt minimajskolvar

4 avocado

4 stjälkar selleri

1 purjolök

3 tomater

1 äpple

Klipp bacon i centimeterbreda bitar och stek dem till de får fin färg. Lägg upp strimlorna på en bark- eller träbit så de får rinna av. Stek minimajsen i baconfettet på hög värme i 3 minuter. Skala och skär avokadon i smala klyftor. Skär sellerin och purjolöken i smala strimlor. Skär tomaterna i klyftor och äpplet i tärningar. 

Servera salladen med dressing och varm minimajs ( ni kan värma andra ingredienser om ni vill också)