LÅT SNIGELN BESTÄMMA FARTEN!

IMG_0549.JPG
Idag ska allt hända så snabbt vad vi än håller på med. Stressen är en allt större bov när det gäller vuxnas och barns hälsa. Att barn går i terapi när de är 6 år för att de lider av stress är ett helt nytt samhällsfenomen. Varför, kan man undra, ska det behöva vara så här? Egentligen så har vi väl aldrig haft det bekvämare och lättare att kommunicera och organisera än vad vi har idag. Tyvärr så är det nog så att en positiv framsida alltid har en baksida. Baksidan av alla möjligheter vi har idag är stressen. Vi ska hinna med så mycket men framförallt så kan vi ändra vad vi ska göra i sista stund. Det är inte ovanligt att man får ett meddelande om att det man ska göra är inställt precis när man ska iväg eller att ens barn just har kommit på något annat att göra. Det här är en del av den stress-skapande vardagen som vi har skapat.

Hur ska vi då motverka all stress? Ett sätt är att söka upp den miljö som faktiskt gör oss stresståligare och där man kan samla sig för att klara av vardagen. Naturen hjälper oss att klara av stressen genom att den skänker lugn och tillför kroppen ämnen som gör oss stresståligare. Vår koncentration höjs genom utevistelsen och barnen lär sig mer när de vistas ute. 

Många av dagens ungdomar ,och vuxna, har ingen vana av att vistas ute i naturen. Vill vi att våra barn ska må bättre och klara stressen m.m så bör vi skapa vanan att vara ute i naturen hos dom. Vanor skapas redan i unga år och är sedan svåra att ta bort. Får barnen vanan att vara ute så har dom med sig den hela livet. 

Vill vi ge dom den bästa starten i livet så ska vi väl ge dom de bästa vanorna. Naturen finns runt omkring oss och vi kan inte ursäkta oss med något när det gäller att skapa naturvanan. För barn är skogsdungen en storskog och ängen en plats för upplevelser. 

Våga vara som snigeln och varva ner. Vi behöver inte göra så mycket som vi tror, för naturen ger barnen och oss vuxna allt. Här finns platser för inlärning som passar för stora och små. Här finns platser som ger utmaningar för att vi ska utvecklas på bästa sätt.

LÅT SNIGELN BESTÄMMA FARTEN!

0 Websider som länker til inläggen (Trackbacks)